Öğrenim Kredileri Yapılandırılıyor Mu? 5 Milyon Kişi Bu Haberi Bekliyor! Ne Zaman Başlıyor?

Üniversite öğrencisiyken kullanılan öğrenim kredilerine yapılandırma mı gelecek? 5 milyon kişinin merakla beklediği haber… Meclis’e sunulan 15 maddelik yapılandırma düzenlemesi üniversite mezunu olan yaklaşık 5 milyon kişinin öğrenim kredisi borcuyla ilgili de önemli kolaylıklar içeriyor. Mezunlar, yıllardır faizle biriken borçlarından küçük bir farkla kurtulabilecek. İşte detaylar…
Üniversite öğrencisiyken kullanılan öğrenim kredilerine yapılandırma mı gelecek? 5 milyon kişinin merakla beklediği haber… Meclis’e sunulan 15 maddelik yapılandırma düzenlemesi üniversite mezunu olan yaklaşık 5 milyon kişinin öğrenim kredisi borcuyla ilgili de önemli kolaylıklar içeriyor. Mezunlar, yıllardır faizle biriken borçlarından küçük bir farkla kurtulabilecek. İşte detaylar…
Üniversite okurken çoğu zaman ailelerinin verdikleri maddi destek öğrencilere yetmiyor ve öğrenciler burs ve kredilerden yararlanmak istiyor. Devlet bursu çıkmayanlar öğrenim kredisi almak zorunda kalıyor. Bu öğrenim kredileri okul bittikten 2 yıl sonra peyderpey ödenmeye başlanıyor. İş bulamayanlar için birer yıllık erteleme imkanı da sunulabiliyor. Ancak birçok öğrenci çeşitli nedenlerle öğrenim kredi borcunu yatıramıyor.
Posta Gazetesi’nin haberine göre gelmesi planlanan bu öğrenim kredisi borçları yapılandırma ile küçük taksitlerle ödenmesi bekleniyor.
Öğrenim Kredisi Yapılandırma
AK Parti tarafından Meclis’e sunulan, vergi ve prim borçlarında önemli kolaylıklar sağlayan yeni yapılandırma paketinde öğrenim kredisi borcu da yer alıyor. Öğrenim kredisi borcunu ödeyemeyen yaklaşık 5 milyon üniversite mezununa önemli bir kolaylık sağlanması planlanıyor. Tasarıyla birlikte Kredi Yurtlar Kurumu’na (KYK) olan öğrenim ve katkı kredisi borçları da yapılandırmadan yararlanması planlanıyor. 30 Nisan 2021 tarihinden önceki borçların kapsamda olması bekleniyor.
Yapılandırma Ne Zaman Başlayacak?
Düzenlemenin 1-2 hafta içinde hızla Meclis’ten geçmesi bekleniyor. Yasa çıktıktan sonra yapılandırma başvuruları 31 Ağustos 2021 tarihine kadar yapılabilecek. İlk taksit son ödeme günü 30 Eylül olarak belirlendi. Bu tarih günün şartlarına göre uzatılabilir. Yapılandırma anaparaya eklenen gecikme zammı ve faizinde indirim sağlıyor. Anaparada bir indirim söz konusu değil. Geciken dönem için aylık 0.35’lik Yİ-ÜFE oranı baz alınacak. Bu da daha önce aylık işletilen yüzde 1.40’lık gecikme faizinden çok daha düşük bir orana denk geliyor.
Yapılandırma Başvurusu Nasıl Yapılacak?
Yasa yürürlüğe girdikten sonra Gelirler İdaresi Başkanlığı’nın ‘ivd.gib.gov.tr’ adresi üzerinden giriş yapılacak. Online yapılan başvuru sonucunda çıkan bu ekranda e-Devlet ile giriş seçeneği bulunuyor. Buna tıklayarak ve e-Devlet bilgilerinizle giriş yapacaksınız. Sitedeki talimatlarla ilerleyerek başvuru yapılabilecek. Vergi dairesine ‘turkiye.gov.tr’den de erişilebiliyor. Ya da vergi dairelerine giderek şahsen başvuru yapılabilecek. Ödemeleri de kredi kartıyla veya havale ile yapmak mümkün olacak.
e-Devlet’ten Kontrol Edilebilir
Borç ödeme vadesi henüz başlamayanlar ile borçlarını aksatmadan ödeyenler ‘turkiye.gov.tr’den e-Devlet şifreleri ile erteleme talebinde bulunabiliyor. Erteleme başvurusunda bulunmak için işsizlik, askerlik durumlarının oluşması ve yüksek lisans ya da doktora eğitiminin devam etmesi gerekiyor.
Zamanında Ödemek Kolaylık Sağlıyor
Yapılandırılan öğrenim kredisinin tamamı ilk taksit ödeme süresinde peşin yatırılırsa, anaparaya eklenecek enflasyon farkının sadece yüzde 10’u alınacak. Yani farkın yüzde 90’ı silinecek. Borç ikinci taksit süresinde kapatılırsa enflasyon farkının sadece yarısı tahsil edilecek. Örneğin, enflasyon farkı 1.000 lira çıkarsa peşinde sadece 100 lira artı anapara ödenecek. İkinci taksit süresinde ödenecek fark 500 lira olacak.
36 Ayda Borç Kapatılabilecek
Borç, ödemeleri 2 ayda bir olmak üzere 18 taksitte (36 ayda) kapatılabilecek. Taksit faizi, enflasyon farkı ile belirlenen borcu 6 taksitte kapatanlar için yüzde 4.5, 9 taksitte ödeyenler için yüzde 8.3, 12 taksitte yatıranlar için yüzde 10.5, 18 taksitte ödeyenler için de yüzde 15 olarak belirlenecek. Örneğin; anapara ve enflasyon farkı 5 bin liraysa 18 taksiti seçen 5 bin 750 lirayı 319 liralık taksitler halinde ödeyecek.
Kaynak: Son dakika