Gündem

SGK, SSK’lı, BAĞ-KUR’lu, emekli, dul yetim milyonları ilgilendiriyor! GSS prim borçları siliniyor mu? İşte detaylar..

Merhaba, sigortalılık başlangıç tarihiniz ve vergi indiriminize istinaden 18 yıl sigortalılık süresi ve 4080 prim günü şartlarına tabisiniz. 2005 Yılından bu yana kesintisiz prim bildiriminiz mevcutsa gününüzü tamamlamışsınız demektedir, sigortalılık sürenizi de doldurmuşsunuz. Bağlı bulunduğunuz SGK merkezine giderek malulen emeklilik için tahsis talebinde bulunabilirsiniz. 

Selam, ben şirket sahibiyim. Geçtiğimiz yıl SGK borçlarından dolayı daireme haciz koydular, bir tane daha dairem var ancak onda haciz yok. Hacizli olan daireyi satmak istiyorum, diğer daire ile değiştirebilir miyim?

Merhaba, 6183 sayılı kanun kapsamında ya da yeni çıkan 7326 sayılı kanun kapsamında borçlarınızı yapılandırırsanız teminat değişikliği yapabilirsiniz. Tabi sadece şartlar bununla da sınırlı kalmıyor. Evin değeri borcunuzu karşılıyor mu bakılır, başka haciz konulmuş mu bakılır, Türkiye geneli vergi vb borçlarınıza bakılır sorun yoksa teminat değişikliğiniz yapılır. 

Benim döner dükkanım var. Malum pandemi dolayısıyla işlerimiz %90 azaldı, paket servisle anca boğazımızı doyuruyoruz. Tabi borçlarımız da hali hazırda devam ediyor. Geçen çıkan yapılandırmaya müracaat ettim ancak ödeyemedim, şimdi yeni çıkan yapılandırmaya müracaat edebilir miyim?
Merhaba, yeni yayımlanan 7326 sayılı yapılandırma kanununa müracaat edebilirsiniz. Kanun kapsamında geçmiş yapılandırmalarınızın bozulup bozulmadığına bakılmaz. Konuyla ilgili en yakın SGK merkezine giderek talepte bulunmanız yeterlidir. 

Sayın uzman, ben 1972 doğumlu kadınım. 01.05.1995 işe girişim mevcut. 1994, 1998 ve 2001 tarihleri arasında 3 doğumum var. Toplam prim günüm ise 3990, ben ne zaman nasıl emekli olabilirim? Doğum borçlanması ne kadar tutar 3 çocuk için? Cevaplarsanız sevinirim.

Merhaba, sigortalılık başlangıç tarihinize istinaden 51 yaş 5750 prim günü şartlarına tabisiniz. 2023 Yılında yaş şartınızı tamamlamaktasınız, eksik kalan 1760 gününüzün ise sadece 1440 gününü doğum borçlanması ile borçlanabilirsiniz. Çünkü sigortalılık başlangıcınızdan önceki doğumlarınızı borçlanmazsınız. Bu nedenle 1994 yılındaki doğumuz sayılmaz, diğer doğumlarınız için de 720 + 720 gün kazanırsınız. 2021 Yılı için en düşük günlük borçlanma tutarı 38,16 TL’dir. 1440 gün için ödeyeceğiniz en düşük rakam 54.950,40 TL olacaktır. Borçlanma işleminizin ardından eksik kalacak olan 320 günü ister çalışarak isterseniz de isteğe bağlı ödeme yaparak tamamlayabilirsiniz. 

Merhaba, ben yurtdışında öğrenciyim. Sağlık olarak babamdan faydalanıyorum, geçtiğimiz ay Türkiye’ye geldim. Gribal rahatsızlığımdan dolayı hastaneye gittim ancak provizyon veremediklerini söylediler. Neden provizyon alamadığımı sorduğumda ise görevli sadece ‘bilmiyorum’ şeklinde cevap verdi. Mecburen kafama göre grip ilacı aldım kullandım, çok şükür önemli bir şey değildi. Ben neden tedavi olamıyorum, e-devlette de adıma GSS borcu görünüyor. Yaşım 23, artık babamın sağlığından faydalanamaz mıyım?
 
Merhaba, üniversite eğitimi gören kişiler 25 yaşına kadar ebeveynlerinin sigortalarından faydalanabilir. SGK sisteminden aktivasyon yapılmalıdır. Sistem sizin eğitim gördüğünüzü göremediğinden size borç çıkarmış.  Okulunuzdan öğrenci belgesi alın ve kuruma götürün, adınıza çıkarılan borcu sileceklerdir ve aktivasyonunuzu yapacaklardır. Ayrıca mezun olduktan sonra iş buluncaya kadar 2 yıl daha anne ve babanızın sağlık haklarından yararlanabilirsiniz. Provizyon alamadığınız zaman en yakın SGK merkezine gitmeniz yeterli olacaktır.

Merhaba, annem bizi iki yıl önce terk etti. Ben babamla yaşıyorum ancak babamı da Covid nedeniyle kaybettik. Boşanma davaları devam etmekteydi. Henüz son duruşma olmadı, anneme dul aylığı bağlanacak mı yoksa boşanma davalarından dolayı alamaz mı? Başkasıyla yaşıyor çünkü.
Merhaba, anneniz ve babanızın boşanma davası taraflardan birinin ölümü ile sonuçlanır ve diğer taraf davadan vaz geçerse kalan kişiye SGK dul aylığı bağlar. Ancak anneniz davayı sürdürür ve mahkeme boşanma yönünde karar verirse anneniz mirasçı konumunu kaybedeceğinden aylık hakkı oluşmaz. Anneniz miras ve aylık için boşanma davasından çekilirse başkasıyla yaşadığını kanıtlamanız ve kuruma bildirmeniz durumunda aylığı kesilir. 

Merhaba, benim Bağkur borcum var. Bir önceki yapılandırmada 2020 Kasım ayına kadar olanı silmişlerdi ancak ondan sonraki sürelerde de ne yazık ki ödeme yapamadım. Yeni çıkan yasayla da borçlar silinecek mi?

Merhaba, 7326 sayılı kanunla birlikte bu defa 30 Nisan 2021 tarihine kadar olan bağkur borçları dondurulmaktadır. Herhangi bir müracaat şartı yok, müracaat etmeyen borçluların borçları otomatik olarak dondurulacak, 01.05.2021 itibariyle tekrardan başlatılacaktır. 

Merhaba, ocak ayında 3 günlük rapor almıştım ancak SGK bana 1 günlük ücret yatırmıştı. Geçtiğimiz ay tekrardan iş kazası dolayısıyla 3 günlük rapor aldım bu defa hepsini ödedi. Acaba Ocak ayında eksik mi ödendi tarafıma, nereye müracaat edebilirim?

Merhaba, hastalık raporlarında SGK ve işveren 2 günlük ücret ödemesini yapmaz. Keyfi rapor alımlarını önlemek amacıyla düzenlenmiş bir kuraldır. Ancak iş kazası raporlarında keyfiyetle ilgili bir durum söz konusu olmadığından tüm günlerin ödemeleri yapılır. Sizin Ocak ayında almış olduğunuz rapor hastalık olduğundan 1 günlük ödeme yapılmış, iş kazası ise tüm günler için ödenmiş. Herhangi bir eksik ödeme bulunmamaktadır. 

Merhaba, haftalık 60 saat çalışıyoruz ve mesai ücreti almıyoruz. Konuyla ilgili nereye şikayette bulunabiliriz?

Merhaba, Alo170 hattını arayarak şikayet kaydı oluşturabilirsiniz yada işyerinize en yakın SGK merkezine giderek dilekçeyle de müracaatta bulunabilirsiniz. Konuyla ilgili kurum denetmenleri işyeri hakkında incelemelerde bulunur, idari yaptırım uygulanır. 

Sayın yetkili, geçtiğimiz ay emeklilik için müracaatta bulundum. Geçtiğimiz gün ise kuruma bilgi almak için gittim, kurumdaki memur bana bazı hizmet sürelerimin şüpheli olduğunu söyledi ve denetim var bekleyeceksin dedi. Benim emekli maaşım ne zamandan itibaren hesaplanarak ödenecek?

Merhaba, şüpheli hizmet bildirimlerinin denetimi genelde 3 ay sürmektedir. Sizin hizmetlerinizde herhangi bir pürüz çıkmaz ise müracaat tarihinizden itibaren aylığınız hesaplanır ve toplu olarak ödenir. Ancak hizmetlerinizin sahte olduğu tespit edilirse müracaatınız geçersiz bile sayılabilir. Konuyla ilgili hangi denetmende ise dosyanız bilgisini isteyip bir de denetmen ile görüşün derim. 

 


Kaynak: WMAL Haberler

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu