Gündem

Yeni dönem başlıyor, yasaklar yerine artık… İşte detaylar..

Bakan Koca kritik Bilim Kurulu toplantısı sonrası birbirinden önemli açıklamalarda bulundu ve vaka sayıları ile ilgili nefes aldıran haberi verdi. Bilim Kurulu’na Alman biyoteknoloji firması BioNTech’in kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin de bağlanarak açıklama yaptı. İşte Koca’nın açıklamalarından satır başları..

Bugün kapanma döneminden sonraki ilk Bilim Kurulu toplantımızı yaptık. Basın toplantımızın başında bir güzel haberi vermek isterim. Uzun bir aradan sonra günlük vaka sayımız 10 binin altına düştü. Bugün özellikle Uğur hocamızın bazı görüşlerinizi bizzat kendisinden duymanızı istiyorum. Bugün de medyaya yansımış oldu son olarak bildiğiniz gibi 27 Aralık’ta ilk anlaşmamızı yapmıştık. Vatandaşımız sizden bu anlaşmayı duymak ister. Altyapı olarak günde 1,5 milyondan fazla aşı yapabilme potansiyelimiz var.

Özellikle bugüne kadar 4.5 milyon anlaşmadan 120 milyona kadar çıktığımız ve artık imzalanmış olan eylül sonuna kadar da bu tedarikin tamamlanacağı ilk haziran ayı itibariyle aşının geleceğini artık hepimiz duyduk. Bundan sonraki süreçte vatandaşımızı aşıyla buluşturmak istiyoruz.

Öncelikle bundan sonraki süreçte birinci önceliğimiz vakalardaki düşüşü kalıcı ve sürekli hale getirmek olacak. Bundan sonraki süreçte yasaklarla yönetimden ziyade daha çok kişisel tedbirlerle ve yaygın aşılamayla bu dönemi sürdürmek istiyoruz. Normale dönmek için çaba sarf ediyor olacağız.

Yaygın aşılamayla birlikte pandemiyi gündemimizden çıkarmak ana hedefimiz olacak. Biz artık ilk vakanın açıklandığı 11 Mart’tan itibaren aşıyla birlikte önümüzü daha net gördüğümüzü söyleyebiliriz. Salgın öncesi döneme artık geçmiş istiyoruz.

Burada konuşma imkanımız olduğu için çok mutluyum. Sayın Bakanın anlattığı gibi aralıktan beri konuşuyoruz. Aralıkta ilk defa 1.5 milyonu konuştuk. Sayın Bakan sağ olsun iki üç hafta arada istediği dozları yükseltti. Bugün 120 milyon doz olarak tamamı imza attık. Ve çok mutluyum çünkü Türkiye bu haziran ayının sonuna kadar 30 milyon doz getirmek istiyoruz. Türkiye için temmuz, ağustos ve eylül ayında 120 milyon dozu tamamlamak istiyoruz. Ne zaman ne kadar aşı dozu geleceğini anlaştık. Zamanında biz aşıları Türkiye’ye getireceğiz.

Aşıyı 30’dan fazla virüs varyantında denedik, mutasyonlara karşı etki gösteriyor. Şimdi yine bu hafta içinde Hindistan mutasyonunu da deneyden geçirdik. Hindistan varyantına karşı da bizim aşımız etki gösteriyor. Gelecek haftalarda daha çok bilgi edeceğiz.

Enfeksiyon geçirmiş olan kişiler ilk dozdan sonra yüksek antikor oluyor. Hastalığı geçirmiş olan kişiler için bir doz 3 ay sonra yeterli olabilir.

3.doz en erken 6 ay sonra ama 9 ay sonra yeter. Bu Türkiye’de yapılan aşı kampanyasında 2022’de üçüncü aşı yeterince olur. Haziranın ilk yarısında Türkiye’ye gelme niyetimiz var. O zaman yüz yüze görüşebiliriz. Türkiye’de hem aşı üretmek hem AR-GE yapmak istiyoruz.

YERLİ AŞIDA SON DURUM

Yerli aşıyla ilgili bildiğiniz gibi Faz – 2 çalışması bitti. Faz -3’ün başlaması da önümüzdeki iki hafta içerisinde başlayabileceğimizi düşünüyorum. Faz-3 çalışmalarına haziranın başında başlayabileceğimizi düşünüyorum. Eylül ayında acil kullanım onayıyla birlikte kullanımı söz konusu olabilir.

AŞILAMA TAKVİMİ NASIL OLACAK?

Özellikle bu dönemde şu an biz 55 yaş üstünü aşılıyoruz. Haziranda 30 milyon aşı ile birlikte, tedarikte sorun yaşanmazsa peyderpey 20 yaşa kadar inmek istiyoruz. Aşılama oranıyla ilgili şu an toplamda 65 yaş üstü yüzde 84’e kadar ulaşmış durumda. Biz bunun yüzde 90 ve üzeri olmasını istiyoruz.

1 HAZİRAN

Ben demin kısaca bir giriş yaptım. Şunu demek istedim özellikle: Bundan sonraki süreçte 10 binin altına düşen bir vaka sayımız var. Tam kapanmayla birlikte bu düşüş önemli bir düşüş. 9 bin 385’e kadar bugün inmiş oldu. Bundan sonraki süreçte bu kazanımı kaybetmememiz gerekiyor. Bu enfeksiyonun nasıl bulaştığını bütün vatandaşlarımız biliyor. Yasaklamaları daha azaltan kişisel koruyucu tedbirleri daha da yoğunlaştırarak bu dönemi daha da normale döndürmek istiyoruz. Bilim kurulunun önerisi şekillenmiş olur.

Özellikle vaka sayısı düşmesiyle birlikte hastaneye yatış devamında yoğun bakım entübe olan hasta sayısı doğru giderek etkisini göstermeye başlar. Vaka sayısıyla birlikte bizim pandemiye ayırdığımız yatak sayımız Türkiye’de toplamda 10 bin 428 yatağımız pandemi için ayrılmış durumda. Şu an yüzde 53.49’u dolu. Neredeyse yarısına yakını boş yoğun bakımlar için söylüyorum.

Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu, “covid19.saglik.gov.tr” adresinden paylaşıldı. Buna göre, Türkiye’de son 24 saatte 219 bin 192 Kovid-19 testi yapıldı. 9 bin 385 kişinin testi pozitif çıktı, 207 kişi yaşamını yitirdi, hasta sayısı 856 oldu.

Ağır hasta sayısı 2 bin 41 oldu, 9 bin 271 kişinin Kovid-19 tedavisinin/karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 4 milyon 989 bin 787’ye yükseldi.

Toplam test sayısı 51 milyon 731 bin 883’e ulaştı, vaka sayısı 5 milyon 160 bin 423, vefat sayısı 45 bin 626 oldu.

Haftalık verilere göre, bu hafta hastalarda zatürre oranı yüzde 3,2, yatak doluluk oranı yüzde 45,5, erişkin yoğun bakım doluluk oranı yüzde 62,5, ventilatör doluluk oranı yüzde 30,7, ortalama temaslı tespit süresi 8 saat ve filyasyon oranı yüzde 99,9 olarak kayda geçti.

 

 

 


Kaynak: WMAL Haberler

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu